lauantai 29. maaliskuuta 2014

Kuparin patinointia

Kemisti kun olen, innostuin ihan hullun lailla metallin patinoinnista :). Tilasin hopeasavi.fi:stä patinointikonsentraattia. Kyseinen aines on rikkimaksaa eli kaliumsulfidia. Inventoin tietty myös meidän labrojen kemikaalikaapit, mutta kyseistä yhdistettä ei ollut mitä ilmeisimmin kukaan koskaan tarvinnut :). Neutraloimiseen käytin vain veden ja ruokasoodan eli natriumvetykarbonaatin kylläistä seosta. Asetonin avulla poistin patinoitavasta metallista sormista ja muusta tarttuneen rasvan. Käytin 1.2 mm lämpökäsiteltyä kuparilankaa. Tässä kuvat kieputetuista sökerryksistä:
Kieputusten jälkeen taoin osia vasaralla. Alla tulos :)Näitä kieputteita naputtelin kuulapäävasaran kuulapäällä. Syntyi tämmöistä hauskannäköistä rosoisuutta. 
Sitten vaan patinoimaan. Laskin kulhoon pari desiä kuumaa hanavettä ja lisäsin konsentraattia pari tippaa. Patinoituminen tapahtui etenkin kuparilla todella nopeasti, alle parissa minuutissa. Uskoisin, että patina on kuparisulfidia. Uitin litkussa myös kahta eri paksuista messinkilanganpätkää noin puoli tuntia, eikä kummallekaan tapahtunut mitään :P. Messingihän on kuparin ja sinkin metalliseos, joten jotenkin tuo sinkki siihen patinoitumiseen sitten vaikuttanee. Tai todennäköisempää, että kumpainenkin oli jollain päällystetty, eikä patinoitunut siitä syystä, sillä youtubessa kyllä olen nähnyt videoita, joissa rikkimaksalla on kauniisti saatu patinoitua esim. raakamessinkiriipuksia. Mutta kokeilut jatkukoon :D. Tässä paperin päällä kuivumassa olevat patinoidut kiekurat:Ostin Clas Ohlsonilta metalliviilasetin. Tarkoitus oli ostaa myös teräsvillaa, mutta se kaikessa tohinassa unohtui. Mutta viilallakin sai ihan nätistä poistettua osan patinasta:


Näissä kuvissa toisesta kieputuksesta on metalliviilalla raaputettu pois osa patinasta.

Sitten pitäisi vielä tehdä näistä ihan oikeat korutkin. Jotenkin en "osaa" ainakaan vielä tässä vaiheessa tehdä koruja, joissa on pelkkää metallia. Ehkä se johtuu siitä, etteivät nuo ole mitään kaunokaisia :D. Joka tapauksessa osat kaipaavat mielestäni jotain helmiä kaverikseen. Toisiin korviksiin helmiksi valikoitui magneettiset hematiittihelmet ja toisiin mustat kristallibrioletit:
Musta joutsen - Kuparia ja hematiittia
Belle Époque - Kuparia ja kristallia
Tällaista tällä kertaa :). Ihanaa ja aurinkoista viikonlopunjatkoa kaikille!

2 kommenttia: